Από τα ταξίδια των Μινωιτών στην κρουαζιέρα του σήμερα

 

Οι Μινωίτες ήταν εκείνοι που πρώτοι ανέπτυξαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε κρουαζιέρα, συνδυάζοντας το εμπόριο με την αναψυχή και τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς. Βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση της διοίκησης του ΟΛΗ, αλλά και στην «καρδιά» της στρατηγικής του προσέγγισης για την ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας, βρίσκεται η υποχρέωση απέναντι στη βαριά κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι σπουδαιότεροι κρητικοί θαλασσοπόροι.

Η κρουαζιέρα λοιπόν για το Ηράκλειο και το λιμάνι του είναι μια ιστορία 5.000 χρόνων, αν και οργανωμένες προσπάθειες γύρω από τον τομέα αυτό εντοπίζει κανείς μόλις τα τελευταία 40 χρόνια. Εντατικότερες, συστηματικές και πιο στοχευμένες ωστόσο είναι οι προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας. Από την αρχή της νέας χιλιετίας ο τομέας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση για να φτάσει στην κορύφωσή του το 2009, οπότε και η επέλαση της οικονομικής κρίσης «χτυπά» και το σπουδαίο αυτό κομμάτι, καθώς η μείωση πόρων και ρευστότητας προκαλεί μια εύλογη καθυστέρηση στα σχέδια της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών. Την περίοδο αυτή τρεις μεγάλες εταιρείες εγκαταλείπουν το λιμάνι του Ηρακλείου με την εξέλιξη αυτή να δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Μπορεί ωστόσο οι ρυθμοί της ανάπτυξης να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως ο στόχος που είναι να καθιερωθεί το λιμάνι του Ηρακλείου ως βάση αφετηρίας και τερματισμού για τα πλωτά παλάτια των μεγαλύτερων εταιριών κρουαζιέρας και να αναδειχτεί ως ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά home-port κρουαζιέρας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κόπος αποφέρει καρπούς και τον Μάρτιο του 2011 ο μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός Cruises News Media Group απένειμε σε Ηράκλειο-Σαντορίνη-Κω-Ρόδο το βραβείο της καλύτερης κρουαζιέρας (διαδρομής). Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στη συγκεκριμένη διαδρομή μετά από έρευνα-ψηφοφορία που έγινε μεταξύ 10.000 επιβατών και ταξιδιωτικών πρακτόρων που ανέδειξαν τη διαδρομή ως την καλύτερη για το 2010.

Στις αρχές του 2012 ο στόχος αυτός δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά, αφού μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας στον κόσμο -η Costa- η οποία είχε εγκαταλείψει το λιμάνι το 2009 επιστρέφει επιλέγοντας το Ηράκλειο ως home-port, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας στον ΟΛΗ και τους τουριστικούς φορείς της πόλης.

Ηεξέλιξη αυτή ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα συνεχιζόμενων και συντονισμένων προσπαθειών, αλλά και της συνεργασίας των φορέων του νομού που έθεσε τις βάσεις για ένα σπουδαίο μέλλον στην ανάπτυξη του home porting και την αύξηση προσεγγίσεων τράνζιτ στο Ηράκλειο.

Η αναγνώριση των συντονισμένων προσπαθειών σφραγίζεται από το χαρακτηρισμό του λιμανιού ως πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τα λιμάνια κρουαζιέρας όλης της Ελλάδας από τον αντιπρόεδρο της Royal Caribbean, John Tercek ανοίγοντας δρόμους για μελλοντική συνεργασία.

 

Στρατηγική

 

Με στόχο πάντα την περαιτέρω άνθηση του κλάδου της κρουαζιέρας η διοίκηση του λιμανιού πορεύεται με σταθερό και σχεδιασμένο βηματισμό.

Ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας αυτής δεν είναι άλλος από την επιτυχημένη συνεργασία του ΟΛΗ με το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», το Εμπορικό Επιμελητήριο, το δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης με τους καρπούς της σύμπραξης αυτής να έχουν τύχει ιδιαίτερης αναγνώρισης από τους μεγαλύτερους παράγοντες κρουαζιέρας του εξωτερικού. Η κοινή εκπροσώπηση του λιμανιού σε διεθνείς εκθέσεις, καθώς επίσης και οι κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο που προσδίδουν τη συλλογικότητα και την ομοφωνία για τη διαρκή ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης, αποτελεί ένα από τα βασικά ατού στο παιχνίδι της προσέλκυσης των σπουδαιότερων παικτών της κρουαζιέρας.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του ΟΛΗ ανέπτυξαν κανάλια επικοινωνίας με τις μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας, λαμβάνοντας τεχνογνωσία και αποκρυσταλλώνοντας τη γνώση αυτή με μια σειρά παρεμβάσεων στις υποδομές και τις υπηρεσίες του λιμανιού. Σήμερα οι επισκέπτες του λιμανιού απολαμβάνουν μια σειρά ελκυστικών προνομίων, όπως είναι το δωρεάν ίντερνετ στις εγκαταστάσεις του λιμένα, δωρεάν εφαρμογή τουριστικού οδηγού στο κινητό και δωρεάν παροχή οδικών χαρτών της πόλης. Στον επιβατικό σταθμό έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικοί πίνακες με πληροφορίες για την άφιξη και την αναχώρηση των πλοίων, καθώς και γραφείο πληροφοριών που ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε ετοιμότητα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Παράλληλα, σε κάθε σημείο του λιμανιού έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες, ενώ έχουν διαμορφωθεί διαδρομές για πεζούς.

Η διοίκηση του ΟΛΗ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που εξειδικεύεται στον τομέα της κρουαζιέρας για την προβολή του λιμανιού και των υποδομών του σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Παράλληλα τον Απρίλιο του 2011 η Ένωση Λιμένων Ελλάδας και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προχωρησαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση της κρουαζιέρας δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το"clustering" των λιμένων κρουαζιέρας, υπό την επωνυμία GREEK CRUISE. Σκοπός της δημιουργίας του εν λόγω "clustering" είναι η συνεργασία για τη συντονισμένη προβολή τωνελληνικών λιμανιών κρουαζιέρας, ώστε η χώρα να μπορεί οργανωμένα να επικοινωνεί στο εξωτερικό με τα λιμάνια υποδοχής κρουαζιερόπλοιων.

Πρόκειται για μία κίνηση συντεταγμένης εξωστρέφειας, η οποία στο πρώτο της στάδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία λογοτύπου για όλα τα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας, τη δημιουργία ισχυρής, χρηστικής και διαδραστικής ιστοσελίδας (www.GreekCruise.gr) και τη δημιουργία εντύπου στο οποίο θα παρουσιάζονται τόσο τα λιμάνια και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όσο και οι περιοχές πρόσβασης από αυτά, αλλά και όλα τα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα.

 

Προσδοκίες

 

Το Ηράκλειο ως προορισμός προσφέρει σήμερα στους επισκέπτες του ένα ελκυστικό πακέτο που περιλαμβάνει δράσεις αναψυχής, πολιτισμού και εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Με ένα εμπορικό κέντρο που προσφέρει σημαντικά προνόμια στους επισκέπτες κρουαζιέρας και μια ιστορία που αποτυπώνεται σε μνημεία και ιστορικές γωνιές της πόλης, το Ηράκλειο, όπως εκτιμούν οι παράγοντες με τις απαραίτητες ενέργειες, σύντομα θα κερδίσει τη θέση που του αναλογεί στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας.

Η αδιάκοπη συνέχεια των προσπαθειών για την ανάδειξη του λιμανιού ως κορυφαίου περιφερειακού σταθμού της Μεσογείου αποτελεί το κεντρικό σημείο στους στόχους της διοίκησης του λιμανιού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων μέχρι το 2013 το λιμάνι θα έχει επιστρέψει στις παλιές του δόξες, επιδιώκοντας να φτάσει και να ξεπεράσει το νούμερο των 300.000 επισκεπτών κρουαζιέρας το χρόνο με τα οφέλη στην τοπική οικονομία να είναι κάτι περισσότερο από ευεργετικά.

 

Προβλήτες Προσέγγισης Κρουαζιερόπλοιων

Προβλήτας 1

Μήκος: 388,10 μ σύνολο(βλέπε σχέδιο για επιμέρους μήκη)

Άλλα στοιχεία: βάθη -10μ

Χρησιμοποιείται για παραλαβή επιβατικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων

 

 

Επιβατικός Σταθμός

Προβλήτας 1

Μέγεθος: 540 τμ

 

Υπηρεσίες και ώρες λειτουργίας τους (αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής κ.α.) Ν/Α ως επιβατικός σταθμός, χώροι του χρησιμοποιούνται ως εκδοτήρια εισιτηρίων πλοίων της γραμμής.

 

Τελωνειακή εξυπηρέτηση & Ασφάλεια

Υπηρεσίες, μέσα για «screening» και ώρες λειτουργίας τους Ν/Α

Χώροι στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων

Έκταση σε τ.μ. ή εκτίμηση αριθμού λεωφορείων:

3.500 τμ

Προβλήτας 2

Μήκος: 408,50 m σύνολο(βλέπε σχέδιο για επιμέρους μήκη)

Άλλα στοιχεία: βάθη από -9.5μ έως -10μ

Χρησιμοποιείται για παραλαβή επιβατικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων

 

 

Επιβατικός Σταθμός

Προβλήτας 2

Μέγεθος: 2592 τμ

Υπηρεσίες και ώρες λειτουργίας τους (τελωνείο, αναψυκτήριο,καταστήματα,infopoint, χώροι υγιεινής κ.α.) 24ωρη λειτουργία όταν απαιτείται

 

Τελωνειακή εξυπηρέτηση & Ασφάλεια

Υπηρεσίες, μέσα για «screening» και ώρες λειτουργίας τους 24ωρη λειτουργία όταν απαιτείται

 

Χώροι στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων

Έκταση σε τ.μ. ή εκτίμηση αριθμού λεωφορείων:

1.200 τμ με δυνατότητα επέκτασης του χώρου

Προβλήτας 3

Μήκος:

Άλλα στοιχεία: Χρησιμοποιείται για εμπορικά πλοία

 

   

Επιβατικός Σταθμός

Προβλήτας 3

Μέγεθος: -

 

Υπηρεσίες και ώρες λειτουργίας τους (τελωνείο, αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής κ.α.) -

 

Τελωνειακή εξυπηρέτηση & Ασφάλεια

Υπηρεσίες, μέσα για «screening» και ώρες λειτουργίας τους -

Χώροι στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων

Έκταση σε τ.μ. ή εκτίμηση αριθμού λεωφορείων: -

 

 

Προβλήτας 4-5

Μήκος: 841 μ σύνολο(βλέπε σχέδιο για επιμέρους μήκη)

Άλλα στοιχεία: βάθη από -12,7μ έως -14μ

Χρησιμοποιείται για παραλαβή κρουαζιερόπλοιων

 

 

Επιβατικός Σταθμός

Προβλήτας 4-5

Μέγεθος: -

 

Υπηρεσίες και ώρες λειτουργίας τους (τελωνείο, αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής κ.α.) -

 

Τελωνειακή εξυπηρέτηση & Ασφάλεια

Υπηρεσίες, μέσα για «screening» και ώρες λειτουργίας τους -

Χώροι στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων

Έκταση σε τ.μ. ή εκτίμηση αριθμού λεωφορείων:

7.000 τμ με δυνατότητα επέκτασης του χώρου

 

Σε πόσους/ ποιους προβλήτες μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα κρουαζιερόπλοια; Στις προβλήτες 1,2 και 4-5 μέχρι 6 κρουαζιερόπλοια σύνολο.

Άλλες υπηρεσίες για κρουαζιέρες

Συγκοινωνίες:

Σύνδεση με οδική αρτηρία (προς) Βόρειο οδικό άξονασε απόσταση 1,5 χλμ.

Σύνδεση με αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης

σε απόσταση 2 χλμ.

Σύνδεση με άλλο συγκοινωνιακό μέσο σταθμός αστικών υπεραστικών λεωφορείων

σε απόσταση 0,6 χλμ.

Απαιτήσεις προσέγγισης:

- Χρειάζεται πλοηγός; (ωράριο διαθεσιμότητας)

24ωρη εξυπηρέτηση

Λιμενικά τέλη επιβατών για προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων:

0,5 € / επιβάτη

Αριθμός προσεγγίσεων έτους 2009 (αν έχουν καταγραφεί):

287 πλοία (2009)

247 πλοία (2010)

Άλλες υπηρεσίες ή διευκολύνσεις για κρουαζιερόπλοια:

WiFi internet δωρεάν

Φύλαξη αποσκευών

ISPS, χάρτες, νερό, υπηρεσίες παραλαβής κατάλοιπων πλοίων, 24ωρη λειτουργία

 

 

Τιμολόγια και κανονισμοί παροχής λιμενικών υπηρεσιών Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.

 

 Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. (Ο.Λ.Η. Α.Ε.), στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών του, για τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων λιμενικών υπηρεσιών και για την ανάπτυξη και λειτουργία του λιμένα Ηρακλείου, εισπράττει τέλη και δικαιώματα παροχής λιμενικών και λοιπών υπηρεσιών, χρήσης μηχανικών μέσων, εγκαταστάσεων, χώρων.


ΑΠΟΦΑΣΗ (Αριθμ. 16932/ΕΓΔΕΚΟ 1777, ΦΕΚ.654/Β'/27-04-2007)

 

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑΠΛΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΛΟΙΟΥ

You must install Adobe Flash to view this content.
You must install Adobe Flash to view this content.
 
You must install Adobe Flash to view this content.

FinalOLH_ARTWORK2.jpg

http://www.poseidonmedii.eu/

ΝΕΑ

Ανακοίνωση διακοπής ρεύματος 23/11/2017

  περισσότερα

Υπογραφή σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ»

  περισσότερα

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Νέου Τερματικού Σταθμού Κρουαζιέρας στην προβλήτα IV – V στο λιμάνι του Ηρακλείου

  περισσότερα

Εγκαίνια του Νέου Τερματικού Σταθμού Κρουαζιέρας στην προβλήτα IV – V στο λιμάνι του Ηρακλείου

  περισσότερα

Πλούσια ατζέντα για την κρουαζιέρα τον Οκτώβρη στο λιμάνι του Ηρακλείου - Νέες προσεγγίσεις homeport το 2018

  περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δεν υπάρχουν ενεργές καταχωρήσεις

city-guide-icon.png city-guide-icon-text.png city-guide-googleplay.png city-guide-appstore.png

logo_filoxenia.jpg